Zárcsere biztonsági ajtón

A biztonsági ajtók fémajtók. Egy részüket zárbetét, más részüket tollas kulcsos zárszerkezet, vagy „trezorzár” működteti. Zárbetét akkor működeti, ha „normál méretű” kulcs van hozzá, trezorzár akkor, ha egy hosszabb tollas kulccsal kell bezárni, kinyitni. Zárcsere lehetséges mindkét esetben.  Ha már biztonsági ajtóval rendelkezik érdemes számítania arra, hogy ezen zárak cseréje, az anyagár miatt is magasabb árkategóriába, viszont magasabb biztonsági kategóriába is tartozik.

biztonsagi_ajto_bp_zarcsere

erkely_bp_zarcsere

Zárcsere erkély ajtón

Ha az erkélyajtó kulccsal is zárható, vagy meg van a lehetősége, hogy kulccsal zárják, akkor tudunk segíteni. A kulcsos kivitelnél, előfordulhat, hogy nagyon régi a kilincs, és a leszedése problémás. Sok esetben évek, évtizedek alatt még soha nem mozdították el, nem szerelték le – még festéskor sem. Ilyenkor előfordul, hogy a régi kilincsgarnitúrát már nem lehet visszatenni, már nem lesz használható, új kilincs kell hozzá. Ezt egyeztetés után tudjuk biztosítani. Ilyen eseteknél (is) és a zárcserénél ügyelünk arra, hogy roncsolás mentesen dolgozzunk, illetve arra is, hogy az ajtó szorosan záródjon, mert az ilyen ajtóknak jól kell szigetelniük. További cél az is, hogy a régi kilincset, címet is úgy helyezzük vissza, hogy ne is látszódjon, hogy hozzá kellett nyúlni a régi zárhoz.

Zárcsere faajtón

A faajtók egyre vagy kettőre zárható zárszerkezetűek, vagy lehetnek több ponton záródóak is. Ha több ponton záródnak, akkor kilincs vagy kulcs működtetésűek, – zárás előtt a kilincset függőleges irányba kell felhúzni, vagy a kulcsot kell kétszer körbe fordítani. (Közös bennük, hogy a zárást/reteszelést mindkét esetben zárbetét végzi. ) Faajtókon a zárást szinte minden esetben zárbetét végzi. Ha az igény az, hogy új kulcsot szeretne használni az ügyfél, akkor ezt kell kicserélni. Ezenkívül sokszor előfordul a zárszerkezet meghibásodása is. Számtalan típust és méretet tartunk raktáron az igényekhez alkalmazkodva.

fa_ajtok_bp_zarcsere

fem_ajto_bp_zarcsere

Zárcsere fém ajtón

Az ajtó beazonosításával kell kezdenünk ahhoz, hogy konkrét ajánlatot tudjunk adni a cseréhez időben, anyagiakban. Néhány célzott kérdés után meghatározzuk az Ön segítségével az ajtó és a zár típusát. Majdnem biztos, hogy vagy zárbetét, vagy tollas kulcsos zárszerkezet, bevéső zár végzi a zárást – ezt kell kicserélnünk. A zárbetét cseréje egyszerűbb, kivéve a fogaskerekes típusúaknál, de erre is fel vagyunk készülve. Utóbbi cseréje bonyolultabb szaktudást igényel, de megoldható vagy az ajtó szétszedésével, vagy a lamella készlet cseréjével, esetleg átprogramozásával.

Zárcsere hevederzáron

A hevederzárakat a legtöbb esetben zárbetét működteti a közepén fogaskerékkel. Van néhány kivétel, ahol vagy fogaskerék nincs, vagy nem zárbetét működik. Zárcsere szinte minden esetben lehetséges. Nagyjából 10-12 féle hevederzár van a piacon, 10-12 féle fogaskerékkel, szerelési, rögzítési technikával. Igyekszünk mindegyikhez megfelelő típust biztosítani, – mert csak ugyanolyan fogazású fogaskereket lehet betenni a régi helyére, különben megszorul, „átugrik”, elállítódik. Azokban a típusokban, ahol belülről nem kulcs forgatja a rudazatot, hanem egy forgatógomb, azokban nem lehet, vagy már nem tanácsos (a szerkezet kora, állapota miatt) zárat cserélni. De van lehetőség kívül-belül kulcsosra kicserélni. Ilyenkor sem marad sérülés az ajtón. Az ellendarabokat a falon, a tokon nem kell átszerelni, használható lesz a régi. Ahol kívül-belül kulcs végzi a zárást, ott csak nagyon ritkán fordul elő a hevederzár kora miatt, hogy nem lehet zárat cserélni, mert nincs hozzá fogaskerék. Igyekszünk ilyenkor is megtalálni a megfelelő megoldást.

heveder_bp_zarcsere

hisec_bp_zarcser

Zárcsere HiSec (típusú) ajtón

HiSec ajtó ismertetőjegyei:
Keresse a HiSec feliratot az ajtó zsanér felőli oldalán jobb vagy bal oldalt felül. Ha megtalálta, jó helyen jár. Ha nem találta, akkor olvassa tovább, hátha az ajtójára ismer, mert felirat ide vagy oda, sok HiSec-hez hasonló típusú ajtó létezik.

  • Ezeken az ajtókon általában két zár van. Egy a kilincsnél, egy pedig felette egy kerek zárpajzs alatt.
  • Lehet még egy „gyerekzár”, retesz, belső kallantyú, forgató gomb az alsózár alatt, ami csak belülről forgatható/zárható, kívülről nem.
  • A kilincsen kívülről van egy led világítás.
  • Esetleg talál még egy csengő gombot is az ajtón a zsanérhoz közelebb.
  • Az ára is jellemzi, általában 70 ezer forint körül értékesítik szereléssel együtt.

Ilyen típusokon is tudunk zárat cserélni. Amit ajánlunk, az minimum fúrás védett, letapogatás védett, és MaBiSz minősített zár ehhez az ajtóhoz. Nagyon ritkán előfordul, hogy a zárbetét nem magyar szabványú az ajtóban, sőt, néha még a bevéső zár, zárszerkezet sem. Ilyenkor a csere csak az utóbbi cseréjével együtt lehetséges. Ez csak a helyszínen derül ki, de a probléma ebben az esetben is orvosolható.

Zárcsere műanyagajtón

A műanyagajtók jellemzően kilincs vagy kulcs működtetésűek – zárás előtt a kilincset függőleges irányba kell felhúzni, vagy a kulcsot kell kétszer körbe fordítani. Közös bennük, hogy a zárást/reteszelést mindkét esetben zárbetét végzi. Ha Ön új kulcsot szeretne használni, akkor ezt szükséges kicserélnünk. Sokféle méret jöhet szóba az ajtó vastagságától függően. Zárszervizünk 16 különböző méretet tart raktáron. Ha a zár nem működik rendesen, nehezen záródik vagy nyílik, akkor elképzelhető, hogy a zárszerkezet a rossz, nem a zárbetét. Telefonon igyekszünk beazonosítani a típust, a gyártót, hogy nagy biztonsággal a megfelelő zárral érkezzünk a helyszínre. Ha a beazonosítás nem sikerülne, akkor a helyszíni felmérést követően beszerezzük a szükséges zárat.

muanyag_bp_zarcsere

postalada_bp_zarcsere

Zárcsere postaládában

 

Postaládákon is megoldható a zárcsere, nagyon sok fajta van belőle. Igyekszünk a legtöbb típushoz csere darabot biztosítani, legyen az régi lyukas kulcsoshoz, vagy magyar gyártmányú lemez láda. Kisebb illesztés után a legtöbb zárat tudjuk pótolni. Pont, ahogy a bejárati ajtó zárja, úgy a postaládazár is napi használatban van. Ezért is fontos, hogy funkcionálisan rendben legyen. Bosszantó tud lenni, amikor hazafelé a munkából, teli szatyrokkal a kezünkben zsonglőrködünk, miközben a kulccsal a kezünkben próbáljuk nyitogatni a postaládát, ami folyton szorul vagy megakad.  Ha esetleg nem zárja a postaládáját, mert valamikor elromlott, gondolja át, hogy milyen kellemetlenségek érhetik, ha eltűnik egy-egy levele, értesítése vagy újság-előfizetése a postaládából. Pár ezer forintból orvosolható ez a probléma, Önnek pedig nem okoznak több bosszúságot az ilyen helyzetek.

Zárcsere rácson

Rendkívül változatos zárakkal találkozunk rácsokon, de igyekszünk felkészülni a minden eshetőségre. Rácsok általában zárbetéttel, vagy Elzett által gyártott két tollú zárral, ritkább esetben tűkulcsos zárral, még ritkábban szintén kéttollú, de komolyabb zárszerkezettel működnek. A zárbetétekből és zárszerkezetekből, illetve tűkulcsos zárakból is elég nagy választékot tartunk raktáron, az igények gyors kielégítésére. Legyen körültekintő, mert hiába van rács az ajtaja előtt, ha a zárbetét, ami benne van, gyenge pont, akkor a betörőt nem fogja megállítani! Telefonon felmérjük a típust, ami az Ön rácsában van, árajánlatot adunk, és ha megfelelő Önnek, már indulunk is!

racson_bp_zarcsere

belteri_bp_zarcsere

Zárcsere beltéri ajtón, szobaajtón

Régebbi építésű házaknál, társas házaknál jellemzően kétféle zárral találkozunk a szoba és a mellékhelyiség ajtókban. Mindkettőt tartjuk raktáron. Kéznél van. Újabb építésű épületek esetében már elég nagy a szórás típusok tekintetében. A gyakoribbakból tartunk készleten, esetleg a megtekintés, felmérés után egy második fordulóval tudjuk kicserélni a zárat. Azokban az esetekben, ahol a mellékhelyiség ajtaja belülről forgató gombbal működik, csak egy előzetes felmérés után tudunk zárat cserélni.

Zárcsere többpontos ajtón

Egy több pontos ajtó lehet műanyag, fa- és fémajtó is. Onnan ismeri fel, hogy az ajtó élében látható, hogy az ajtó több ponton záródik. Ha új kulcsokat szeretne, akkor zárcsere jön szóba. Ha nehezen nyílik, záródik, lehet, hogy az ajtót kell beállítani vagy javítani kell a zárat. Legrosszabb esetben a vasalat, a zárszerkezet cseréjére van szükség. A telefonos egyeztetés során, irányított kérdésekkel, erre nagy biztonsággal választ kaphat. Várjuk hívását!

tobpontos_bp_zarcsere

HÍVJON MINKET
ÍRJON NEKÜNK